Okulların açıldığı bu dönemde, hem öğrenciler hem de vekilleri tatlı bir telaş sardı. Yeni eğitim öğretim yılına başlayacak yüzbinlerce öğrencinin beden sağlığı ise her şeyden önemli. Okul çağı beslenmesi nasıl olmalı?

Günümüzdeki yiyecek ve içecek seçenekleri yüzünden, çocuklarımızın bedel sağlıklarının ihmale gelmemesi gerekiyor. Günün büyük bir bölümünü okulda geçirecek olan öğrencilerin, sağlıklı beden gelişimleri için aldıkları gıdanın önemi tartışılmaz.

Çocuklarınızın hem bedensel hem de zihinsel enerjisi için dengeli sağlıklı bir beslenme planı yapılmalısınız.

Kahvaltıda evde ne yapılmalı?

Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlığını küçük yaşa kazandırmak, çocuğunuza yapacağınız en büyük yatırımlardan biri olacaktır. Güne kahvaltı etme alışkanlığı ile başlatmanız ise altın kuraldır.

Kahvaltıda taze sıkılmış bir bardak portakal suyu, yumurta, süt, peynir, zeytin muhakkak yer almalı. Ek olarak, tahin, pekmez, bal ve fındık-fıstık ezmesinin de tüketilmesinde fakat kontrollü bir şekilde tüketilmesinde fayda var. Çavdar ekmeği ya da tam tahıllı ekmekler de aynı şekilde çocuğunuzun gelişimi için son derece önemli.

Okul atıştırmalıkları annelerden

Obezite ve sağlıksız fast food beslenme tüm dünya da bir salgın durumuna gelmişken, çocuklarınızın damak tatlarını küçük yaşlarda sağlıklı seçeneklere yönlendirmelisiniz. Öğrencilerimizin çikolata, bisküvi, hamburger, cips, kola gibi zararlı seçeneklerden uzak tutarak, anne sandviçleri, anne poğaça ve anne keklerine yönlendirmek çocuklarınızı sağlıksız seçeneklerden uzak tutacaktır.

Nelere dikkat edilmeli?

5-13 yaş grubu çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişim sağlamaları için beslenme çantaları büyük önem taşımaktadır. Çocuğun okula giderken tercih edeceği besin doğrultusunda sağlıklı, kolay taşınabilir özelliklerde bir beslenme çantası hazırlanmalıdır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en pratik yolu, her besin grubundan bir çeşit besinin yer almasıdır.

Çocuğunuzun beslenme çantası kutu süt, kutu ayran, kutu meyve suyu (yüz de yüz içerikli olanlardan), karışık meyveli kuruyemiş (çekirdeksiz siyah üzüm, kuru dut, bademi, fındık, fıstık, kuru kayısı, kuru incir, leblebi), taze meyve, anne kurabiyesi, anne poğaçası, anne sandviçi ve su gibi sağlıklı besinler içermeli.

Çocuğunuzun öğünlerini ders ve teneffüs saatlerine göre planlamalısınız. Çocuklar her 2 teneffüste bir, ara öğün yapmalıdır. Beslenme çantası içerisinde hazır gıdalar değil, evde hazırlanmış gıdalar konulmalıdır. Çocuk, sabah uyandığında mutlaka sabah kahvaltısı yaptıktan sonra okula gitmelidir.

Beslenme çantasında neler olmalı? Okul beslenmesi listesi

Beslenme çantasında en önemlisi olan suyu koymayı unutmayınız.

Bir günlük okul içi beslenme programı içerisinde 3 ara öğün, 1 ana öğün yer almalıdır.

İlk öğün: 1 adet anne poğaçası

2. Ara öğün: 1 orta boy taze mevsim meyvesi (örneğin elma, muz, mandelina gibi)

Öğle: Anne sandviçi ( 1 küçük boy çavdarlı sandviç ekmeği arasına dilimlenmiş kaşar veya dana jambon veya hindi jambon, marul, domates) + 1 kutu ayran (200 ml)

3. Ara öğün : 1 avuç karışık meyveli kuruyemiş + 1 kutu meyve suyu veya 1 anne kurabiyesi + 1 kutu süt (200ml)

Yorum Yaz

error: Böyle bir işlem geçersiz kılındı!