Akraba ve dost ziyaretlerinde ikram edilen bir tek bayram şekerinin 50 kalori, iki dilim baklavanın 450-500 kalori, şöbiyetin ise 400 kalori olduğunu, 3-4 ev ziyaretinde yediklerinizle aldığınız kaloriyi yakmak için de en az 1-1.5 saat tempolu yürümeniz gerektiğini biliyor muydunuz?

Ramazan’da uzun süren açlık karşısında, vücudunuz kendini korumak için alarma geçerek, geçici olarak kıtlık sendromuna girer. Oruç tutan kişilerin, uzun süren bir açlık dönemi sonrası, normal yeme düzenine geçtikleri dönemde tatlılardan kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Bayram ziyaretlerindeki şeker ve tatlı ikramları, sağlığımızı olumsuz etkiler ve kilo alımına neden olur. iki dilim baklavanın 400-500 kalori, şöbiyetin 300-400, bir tek bayram şekerinin 3-4 ev ziyaretinde yenen şeker ve tatlıdan alınacak kalorinin harcanabilmesi için en az 1-1.5 saat tempolu yürünmesi gerekiyor.

TATLI DEĞİŞİMLERİNDEN KAÇININ

Bayramla birlikte Şeker, çikolata ve şerbetli tatlıların çok tüketilmesi, vücudumuzda aşırı şeker yüklenmesine, sonrasında da şekerin düşmesine sebep olur. Gerektiğinden fazla tatlı gıdalar tüketmek, asıl besin ihtiyaçlarımızı karşılamamıza da engel olabilir. Artan tatlı tüketimi yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olacağı gibi, ailesinde hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları, mide- bağırsak hastalıkları olanların ve yaşlı kişilerin de bu konuda daha hassas davranmaları gerekir.

Diyabet ve şeker başta olmak üzere karbonhidrat, protein ve yağ ile ilişkili bir metabolizma hastalığı olduğundan bu kişilerin hamur işi yiyecekleri sınırlamaları ve tatlıdan uzak durmaları gerekmektedir. Sadece diyabet hastalarının değil sağlıklı bireylerin de kan şekerlerini dengeleyebilmesi için tatlı tüketimine sınır getirmeleri önerilir. Çay şekeri olarak bilinen glikozun; kanseri besleyebildiği, bağışıklık sistemini zayıflattığı ve metabolizmayı kötü etkilediği de unutulmamalıdır.

PORSİYONLARINIZI CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE TUTMANIZ YETERLİ

Bir dilim baklavanın şurubunu sıkıştırıp süzdürdüğünüzde bile, üç ince dilim ekmek yerine geçecek kadar, yani yaklaşık 215 kalori alırsınız. Bayram boyunca tatlı yemek niyetindeyseniz kesinlikle porsiyonlarınızı tadımlık bırakmalısınız. Yapılan bir araştırmaya göre, bir besinin tadının beyinde ve damakta algılanıp keyif duyulabilmesi için ceviz kadar yenilmesi yeterli bulunmuştur. Canınız çok baklava çekmişse yediğiniz miktarın ceviz büyüklüğünde olması size aynı hazzı yaşatacaktır. Cevizden daha büyük miktarda yediğiniz her bir kırıntı artık kilo almak için yapılmış bir hamledir. Tüm bayram boyunca en fazla üç dört adet baklava yemiş olmaya çalışın.

ŞERBETLİ TATLILARDAN ÖNCE YARIM BARDAK SÜT VEYA AYRAN İÇİN

Eğer tatlı besinler tüketilecekse günde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde planlama yapılmalıdır. Baklava için 3 dilim, sütlü tatlılar için bir kase uygun miktarlar olmaktadır. Şerbetli tatlılardan sonra yarım bardak kadar süt veya ayran içilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde tatlıdaki şeker miktarı ile sütlü üründeki protein etkileşir ve şekerin kanda hızlı yükselmesi engellenmiş olur. Tatlıdan uzak durulmayacaksa bu önlemlerin alınması faydalı olur.

BAYRAM BAKLAVASI İÇİN PÜF NOKTALAR:

Baklava için kullanılan hamurlar şeffaf olarak nitelendirilebilecek ölçüde ince olmalıdır. Ancak hamuru ince açmaya çalışırken dağılmamasına dikkat edilmelidir. Hamurun dağılmasını engellemek için kararında yumurta kullanılmalıdır. Baklava yapımında sert buğday unu kullanılmalıdır. Baklavanın kıtır kıtır olması için hamuruna yarım limonun suyunu ekleyin. Tereyağı ayrı bir lezzet katsa da tercih etmiyorsanız süt oranı yüksek margarinler kullanın. Baklava şerbetinin şekerlenmemesi için çeyrek limonun suyu da şerbete katılmalıdır.

HANGİ TATLI KAÇ KALORİ

1 Porsiyon kalburabastı2 adet – 416 kcal
1 Porsiyon sütlaç1 kase – 299 kcal
1 porsiyon baklava2 adet 425 kcal
1 porsiyon şekerpare2 adet 466 kcal
1 porsiyon kemalpaşa2 adet 467 kcal
1 porsiyon güllaç1 adet 235 kcal
1 porsiyon tel kadayıf1 adet 430 kcal
1 porsiyon dondurma90 gr- 230 kcal
1 porsiyon irmik helvası150 gr 528 kcal

BOL BOL YÜZÜN

Yüzmek, diğer egzersizlere kıyasla daha fazla kalori yakmanızı ve kasınızı daha çok arttırmanızı sağlar. Ramazan Bayramının yaz aylarına gelmesinden faydalanın ve hergün 1 saat yüzmeye çalışın. Hergün yüzerseniz, besin kaçamaklarınızı gönül rahatlığıyla arttırabilir aynı zamanda suyun sakinlik ve dinginlik veren enerjisi ile birlikte bayramınızı daha keyifli geçirebilirsiniz.

ASİTLİ İÇECEKLER YERİNE
LİMONATA TÜKETİN

Bayramda asitli içeceklerden ziyade limonata tüketimine yönelmenizde fayda var.

ARMUT &ZENCEFİL SAĞLIK LİMONATASI (4 bardak) (1 bardak 185 kkal)

MALZEMELER

3 su bardağı armut suyu (700ml)
½ su bardağı limonsuyu(120ml)
1/3 su bardağı toz tatlandırıcı (8g)
1 çay kaşığı toz zencefil (2g)

YAPILIŞI

Tüm malzemeler bir sürehiye aktarılır ve karıştırılır. İsteğe göre limon dilimleri eklenip servis edilir.

BAYRAM SOFRALARINDA
TERCİHİNİZ KUZU ETİ OLSUN

Özellikle bayramın yaz aylarına denk gelmesiyle, hemen hemen her aile de kurulacak mangal sofralarında, etin yanına hamurlu gıdalardan ziyade sebze ve salataya ağırlık verin. Ette tercihiniz kuzu eti yönünde olmalı. Kuzu eti günlük protein ihtiyacınızın ortalama yüzde 60’ını karşılamaktadır.

MANGAL MENÜSÜ

2-3 kalem kuzu pirzola
3 adet köte
Bol miktarda patlıcan salatası
Yoğurtlu semizotu
İçi light kaşarlı mantar ve patlıcan
Cevizli ince kıyılmış çoban salata
1 porsiyon fırında yarma şeftali

Yorum Yaz

error: Böyle bir işlem geçersiz kılındı!